Makluman

Tarikh : 19/01/2015 - 30/01/2015
1. Noor Syahida bt Jurid (K)
2. Ainon Rosmanira bt Mat Hussin
3. Aznaini bt Abdullah
4. Ummi Amarah bt Musa
5. Oh Saw Loon
6. Shanti Shanmugam
7.Jamaluddin b Abdullah
8. Mohd Iskandar Shah b Kamarudin

-->>
MEMO / MAKLUMAN
  • Mulai 01 Januari 2015, APDM dikenali sebagai Pengurusan Murid (PM) dan boleh dilayari di http://sps.moe.gov.my
  • Guru kelas dikehendaki mengemaskini data murid SEBELUM 15 JANUARI 2015
  • Guru Kelas dikehendaki menanda kehadiran pelajar dalam aplikasi PM (APDM). Kehadiran pelajar tidak lagi dibuat melalui sps (1bestarinet) dan SPS Lite.
  • Template Senarai Nama Pelajar (borang kosong) boleh dimuat turun di Download -> Unit HEM. Hanya untuk guru HSBM sahaja. Sila login untuk akses.
  • Senarai Nama Pelajar (Semua Tingkatan) boleh dimuat turun di Download -> Bahan Untuk Guru. Hanya untuk guru HSBM sahaja. Sila login untuk akses.
  • Gred Peperiksaan SAPS PDF Print E-mail
    Sunday, 27 May 2012 08:16

Makluman kepada semua pelajar dan guru.

Merujuk kepada mesyuarat Unit Penilaian dan Peperiksaan Bil. 2/12 bertarikh 3 Mei 2012, pihak sekolah telah memutuskan untuk menggunakan satu sistem peperiksaan sahaja iaitu Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) secara online untuk Tingkatan 2 hingga 5 bermula pada Peperiksaan Pertengahan Tahun 2012.

Oleh itu kaedah Pengiraan Gred, Kedudukan Dalam Kelas (KDK), Kedudukan Dalam Tingkatan (KDT), Nilai Gred Purata Matapelajaran (NGPMP) dan Gred Purata Sekolah (GPS) menggunakan sepenuhnya sistem SAPS.

Bagi Tingkatan 1, Sistem Peperiksaan Dalaman (Versi Sekolah) digunapakai kerana Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) secara online masih diperingkat pembinaan. Tetapi kaedah pengiraan gred dibangunkan berdasarkan sistem SAPS.

Sehubungan dengan itu penggunaan Sistem Peperiksaan Dalaman (Sistem Sekolah) bagi Tingkatan 2 - 5 secara offline DITAMATKAN.

Gred yang digunapakai dalam gred SAPS adalah seperti berikut:

GRED MENENGAH RENDAH (TINGKATAN 1, 2 DAN 3)

MARKAH

GRED

E

GRED MENENGAH ATAS (TINGKATAN 4 DAN 5)

MARKAH

GRED

G

E

C+

B+

A+

Sumber: Sistem Analisis Peperiksaan (SAPS)

Pengiraan Kedudukan Dalam Kelas (KDK) dan Kedudukan Dalam Tingkatan (KDT) ialah berdasarkan KEUTAMAAN kretaria berikut:

1. Status Lulus / Status Menguasai

2. Nilai Gred Purata Mata Pelajaran Terendah

3. Peratus Markah Tertinggi

4. Markah Bahasa Melayu Tertinggi

5. Markah Bahasa Inggeris Tertinggi

Penggunaan Sistem SAPS dan Pengiraan Gred diatas tidak melibatkan Sistem Peperiksaan Dalaman (Peringkat Sekolah) untuk peperiksaan Pra-Universiti.

Sekian, terima kasih.

Last Updated on Monday, 11 June 2012 17:25